Budsjett 2023 må bli et budsjett mot Forskjells-Oslo

- Vi ser fram til å komme i gang med forhandlinger med byrådet for å redusere forskjellene i Oslo, uttaler Rødt Oslos gruppeleder Siavash Mobasheri.

Rødt-aksjonister ved den tomme kommunale blokka Hagegata 30. Foto: Johanna Engen


Rødt kommer til å prioritere tiltak som reduserer forskjellene i Oslo i årets budsjettforhandlinger. Vi har boligpriskrise, matpriskrise og strømpriskrise. Matkøene i Oslo har aldri vært så lange, og stadig flere sliter med å få tak over hodet. Vi vil ha en enda mer sosial politikk i neste års budsjett!

Valgkampbudsjett med mye Rødt-politikk


- Vi er optimistiske med tanke på forhandlingene når vi ser at byrådet legger fram et valgkampbudsjett fullt av Rødt-politikk. Det er mye å rose byrådet for, som at de øker sosialhjelpssatsene, øker satsing på ENØK-tiltak og arbeider for reduserte billettpriser på kollektivtrafikken.

- Ikke minst har byrådet fulgt opp forslaget vårt og enigheten om å realisere prøveprosjekt med 6-timersdag med full lønnskompensasjon i Bydel Sagene, sier Mobasheri fornøyd.

Gratis AKS har vært et Rødt-krav siden skolene startet med skolefritidsordning. Vi er glade for at alle barn i Oslo nå har lik mulighet til å delta!

Byrådet starter arbeidet med å få velferdsprofitørene ut av barnevernet. Det er en god fortsettelse av Rødts gjennomslag for offentlige og ideelle barnehage og sykehjem. Vi mener at offentlige tjenester primært bør gjøres i egen regi. Dette gjelder også renhold og bussdrift.

Rødt har i alle budsjetter siden 2015 prioritert å øke bevilgningene til universell utforming. Vi er glade for at byrådet endelig har klart å tenke på dette selv og prioriterer 125 millioner til universell utforming neste år.

- Dette er et taktskifte som vil bety en mer tilgjengelig by for alle. Valgkampstempelet er dessverre litt for tydelig når midlene kuttes 100 med millioner fra 2024, sier Siavash Mobasheri, gruppeleder for Rødt Oslo.

Byrådet gir med den ene hånda og tar med den andre.

Rødt støtter mange av byrådets satsinger i budsjettet. Dessverre opplever vi at byrådet gir med den ene hånda og tar med den andre. Vi støtter ekstra penger til forebyggende arbeid, men vi er ikke blinde for at når bydelsbudsjetta kuttes så er det nettopp slike tiltak det går ut over.

- De offentlige velferdstjenestene er folks sikkerhetsnett. Det er bydelene som drifter barnehager, barnevern, hjemmehjelp og betaler for sykehjemsplasser. Det er de mest sårbare det går ut over når byrådet kutter 80 millioner til bydelene i rammekutt, og langt mer som skjulte kutt, sier Mobasheri.

Det blir stadig flere eldre, og mange av dem har behov for hjelp. Bydelene kompenseres kun for 80 % av de økte utgiftene. Å fjerne det urimelige og usynlige kuttet for skolene var noe av det første byrådet prioriterte. Det på høy tid å fjerne dette for bydelene også. Over år er mange hundre millioner tatt fra folks velferd.

Byrådet satsing på tredje boligsektor er svak, ren markedspolitikk og det vil ikke bety noe for de med lav inntekt.

I boligpolitikken er det markedets ubegrensede makt som skaper problemene. Byrådet satsing på tredje boligsektor er svak, ren markedspolitikk og det vil ikke bety noe for de med lav inntekt. Hagegata 30 er ikke nevnt med et ord, og 5 millioner neste år for leie til eie er et musepiss i havet. Rødt vil ha en kraftfull politikk for ikke-kommersielle leie- og eieboliger!

Den galopperende prisveksten slår hardest ut for de som fra før har lite. Rødt vil særlig jobbe for tiltak som bedrer situasjonen for de som bor i kommunale boliger. ENØK-tiltak i private boliger er primært en mulighet for de som eier, og særlig for folk i eneboliger. Energifattigdommen er enda en økende gap mellom de som eier og de som leier. Vi trenger en ENØK-satsing for leieboere!

Strømpriskrisa kan ikke før til stengte idrettsanlegg eller at eldre på sykehjem skal måtte fryse. Dette vil vi følge opp videre i budsjettarbeidet.